Stijn Devillé (1974) is theatermaker en directeur van theaterhuis Het nieuwstedelijk (Leuven, Hasselt, Genk). Hij studeerde Romaanse letteren en theaterwetenschap aan de KU Leuven en de Université d’Avignon en toneelregie aan het RITCS. Zijn stukken worden vertaald in het Frans en het Duits. La Dissection d’un Homme Armé en Lev werden voor de VRT tot hoorspel bewerkt (Klara). Voor Hitler is dood ontving Devillé de Taalunie Toneelschrijfprijs 2009, Hebzucht werd genomineerd voor een Sabam Award en met zijn gezelschap Braakland/ZheBilding won hij in 2011 de Cultuurprijs voor de Podiumkun- sten van de Vlaamse Gemeenschap en de Tweejaar- lijkse Cultuurprijs van de KU Leuven
www.stijndeville.be
Toneelwerk
Hoop – 2015
Leni & Susan* – 2014
Angst – 2013*
Hebzucht – 2012*
Hitler is dood – 2009*
Zoon – 2006
Lev – 2004 *
In Shatila – 2003
La Dissection d’un Homme Arme? – 2002* Mitrajet – 2001
Variaties – 1995
Samen met Adriaan Van Aken:
Burgerman – 2006
Immaculata – 2004*
Kaspar – 2003*
Vertigo – 2001
Contact
www.nieuwstedelijk.be
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Stijn Devillé
Hoop
'We leven niet in een tijdperk van verandering. We leven in een verandering van tijdperk.' Met Hebzucht en Angst schreef Stijn Devillé eerder al twee gelauwerde politieke thrillers over de wereld sinds de bankencrisis. In Hoop gaan zijn personages op zoek naar perspectieven. En wenden ze zich tot het publiek. Om één van hen te zijn. Geen rol meer te spelen. En een voorstel te doen.
opvoergegevens: Het Nieuwstedelijk
-
Stijn Devillé
Groupe Diane
1980: een jongen kaapt een lijnbus en eist radiozendtijd. Naïef idealisme in een tijdperk dat wordt getekend door economische crisis, bijzondere wetten en indexsprongen. Dreiging uit het oosten en protest, gewapende actie en geweld.
30 jaar later: drie resterende leden van een extreem-linkse terreurgroep leven nog steeds ondergedoken en kunnen geen kant meer op. Een geëngageerde prof zoekt contact met hen en sleurt een jonge activist mee.opvoergegevens: Het Nieuwstedelijk
-
Stijn Devillé
Gesprek met de regen
Een man en een vrouw verliezen hun dochter. Daags nadien krijgt de vrouw een aanbieding om in Singapore aan de slag te gaan als onderzoekster in de nanotechnologie. Ze besluiten voor het leven te kiezen. Ze laten alles achter en verhuizen naar Azië. Tijdens wandelingen door de moessonregens meent de man zijn dochter op te merken. Met haar te kunnen spreken. Hij ziet haar woorden in de regendruppels. Het geeft hem kracht. Hij neemt zijn vrouw mee uit het labo de moesson in.
opvoergegevens: Het Nieuwstedelijk
-
-