Hans van den Boom, geboren in 1951, is werkzaam als regisseur, schrijver, en dramaturg.
In 1976 studeerde hij af aan de Academie voor Expressie door Woord en Gebaar. Hij was werkzaam in het collectief Lijn Negen van 1977 tot en met 1985. Daarna richtte hij De Blauwe Zebra op, een jeugdtheatergezelschap in Kampen, en werd artistiek leider. Hij creëerde met zijn acteurs bijzondere voorstellingen, die internationale waardering kregen. Van 1990 tot en met 2012 was hij artistiek directeur van Stella Den Haag, het jeugdtheatergezelschap van Den Haag, waar hij toneelteksten schreef, voorstellingen regisseerde, en muziektheatervoorstellingen met het Residentie Orkest maakte. Zijn voorstellingen speelden over de hele wereld. Zijn stijl slingert tussen epische vertelvormen (waarin de personages pogen hun situatie te bezien) en de dialogen in de situatie, een mix van vertelsperspectieven die zowel inleving oproept als afstand forceert. Zijn taal is altijd muzikaal.
Hans van den Boom werkt momenteel als schrijver en regisseur bij het Nationale Toneel(NTJong).
Hans van den Boom wordt geprezen om de grote muzikaliteit en de poëtische kracht van zijn taal. Zijn werk wordt omschreven als poëtisch maar helder, brutaal, eerlijk, kwetsbaar. Zijn voorstellingen zijn innovatief en van een hoge kwaliteit.
Sinds 1985 heeft Hans van den Boom zo’n 50 theaterteksten geschreven, waarvan er 40 bij Stella Den Haag zijn uitgebracht, al dan niet in zijn regie.
Theaterjournalist Daphne Richter over de teksten van Hans van den Boom:
“Ze (de personages) spreken als zielen die niet langer willen of kunnen zwijgen. Hun kwetsbaarheid en oprechtheid klinkt als een oproep tot eerlijkheid en trouw aan jezelf, als een aanklacht tegen huichelarij en het verloochenen van waarden. En niet in de laatste plaats als een optimistisch pleidooi voor het omarmen van het leven zoals het is.”
“De teksten van Hans van den Boom nodigen uit tot lezen en herlezen. De taal en thema’s zijn tijdloos, ze ontroeren en verwarren, troosten en ontregelen en stimuleren de verbeelding. En vragen erom opnieuw gespeeld te worden.”
Zijn voorstellingen zijn in West- en Oost-Europa, Australië, Canada, VS en Suriname te zien geweest.
Ook werkte hij voor Oud Huis Stekelbees(BE), HKU, Het Nationale Toneel en de Toneelacademie Maastricht.
Hij schreef toneelteksten in opdracht van Generale Oost, Het Paleis in Antwerpen, De Kopergietery in Gent, Hotel Witlox, !Ynx, HKU, PTO Toneelschool Maastricht.
Veel van zijn stukken zijn vertaald in het Engels, Frans, Duits, Portugees, Italiaans.
Hans van den Boom werd twee maal onderscheiden in Nederland met de Hans Snoek Prijs 1987, en de 1000Watt prijs 2000 voor Bianca en de Jager, in het buitenland won hij prijzen voor de beste festivalvoorstelling in 1991 in Lyon met Carmen, in 1996 in Montreal met STORM en VENETIE, in 1998 in Parma met TOM.
De voorstellingen Het Jaar van de Haas(2002) en CARMEN (2011) zijn beiden geselecteerd voor het Theater Festival.
Toneelwerk
1994 – Rovers
1998 – Geitenjong
1999 – Hoop en Glorie
2000 – Bianca en de jager
2000 – No Milk Today
2002 – Het Jaar van de Haas
2003 – Vliegen
2004 – Kind noch Kraai
2004 – Marie L
2005 – De Dikke Huid van Dingen
2005 – Groeten uit Oostende (Generale Oost)
2006 – IGOR
2007 – Dood van een Tandenborstel
2007 – Heerlijkheid van Asten (HKU)
2007 – Terug naar Brezjnev (Het Paleis)
2007 – Van de meeuw en de stad
2007 – Vuil Kind
2008 – Gitanes (Festival Boulevard)
2008 – Vijf en Dertien
2009 – De Jonge Matthaus (Residentie Orkest)
2009 – Niemand Weet Niemand Weet
2010 – Een Heer Van Wol
2010 – Zwart op Wit
2010 – Diep diep in het bos (Festival Boulevard)
2010 – Kras Krasi
2010 – Werner eet zijn schoen op (Kopergietery)
2011 – De Witte Reus
2011 – Meneer Bert (Ynx)
2012 – Vroeger had je Ossengal
2012 – Bernadetje en de zeven ridders
2012 – Het bijzondere leven van Jessy en Tristan van Es
2013 – Mijn Jas is Mijn Huis
2013 – Storm (Ynx)
2013 – Romeo en Julia (NJO)
2014 – Othello
Publicaties
- Geitenjong’
ISBN 90 8403 546 6
• Hoop en Glorie op de dag van de Heilige Drie-eenheid’
ISBN 90 6403 570 9
• Bianca en de Jager’
ISBN 90 6403 594 6
• Verliefd, Verlies, Verlangen, Verleden, Verlaten, Verdriet, Verlegen, Geloven, Verloochenen, Verwerken, Verbeelden, Fantasie.’ Negen teksten voor theater van Hans van den Boom
ISBN 978 90 6403 719 1
• En waar was de mama’ Negen teksten voor theater van Hans van den Boom
ISBN 978 90 6403 77
Contact
hansvandenboom@ziggo.nl
-
Hans van den Boom
Xajé en het meisje
Op een avond ontmoet een schrijver een actrice. Beiden voelen zich verloren in hun werk en ambitie en hij besluit voor haar een monoloog te schrijven. Hij verdwaalt regelmatig in de taal die hij oproept. Het wordt een zoektocht naar zingeving en waarachtigheid.
opvoergegevens: NTjong / Hans van den Boom
-
Hans van den Boom
Mijn jas is mijn huis
Mijn jas is mijn huis vertelt het verhaal van Wies, hoe ze zich terug naar de wereld vecht nadat ze in haar slaap is weggedreven, naar een onherbergzame plek die ze niet kent. Mister Robert de Kat en het Jongentje zijn daar de bewoners, en zij helpen haar de weg naar haar moeder terug te vinden.
7+opvoergegevens: Het Nationale Toneel / NTjong / Hans van den Boom
-
Hans van den Boom
Othello - een bewerking
Moet haat mijn beste vriend worden? Othello vertelt het bekende verhaal van Shakespeare over de zwarte leider Othello. Zijn rechterhand Jago hitst hem op tegen zijn jonge vrouw Desdemona. Hun liefde verandert in waanzin en het stuk eindigt in een noodlottig drama. Deze bewerking van Othello schetst een portret van een groep jonge mensen die aan de rand van een rauwe stad leven en zich geconfronteerd zien met verraad en immoraliteit. Drie extra personages proberen de loop van het verhaal te beschouwen, en te waarschuwen voor wat uiteindelijk niet te voorkomen is.
opvoergegevens: Het Nationale Toneel / NTjong / Hans van den Boom
-
Hans van den Boom
Storm
STORM, een gewelddadige zoektocht naar nieuwe utopiëen. 5 vrouwen zijn uitgenodigd door het Berliner Seminar om samen een essay te schrijven over wat hun UTOPIA zou zijn. Ze slaan zichzelf door de verbittering van opgelopen teleurstellingen heen in een poging hun ideeën over een gezamenlijke betere wereld te formuleren. Het zwabbert alle kanten op. Economie, wereldleed, romantiek, biologisch voedsel, god en geweten, politiek, de digitale wereld, liefde en hoop, zijn de onderwerpen die hen doen tollen om hun eigenste ikkerde-ik.
opvoergegevens: Stella / Hans van den Boom
-
-
-
-
-
-
-