Dounia Mahammed (1990, Brussel) studeerde in 2015 af aan de afdeling drama van het KASK in Gent. Haar werk getuigt van een bijzondere gevoeligheid voor taal, humor en beeldend denken. In haar afstudeervoorstelling Salut Copain (2015) gebruikt ze de taal als medium om op de scène te filosoferen, dromen, tekenen, wankelen, bevragen. Mahammed heeft een grote interesse voor sociale kwesties, filosofische bespiegelingen en de poëzie van het alledaagse. Haar werk wil iets vertellen over de mens en het mens-zijn, en schippert daarbij tussen verwondering en vertwijfeling.
Tijdens haar studies maakte ze onder meer de voorstelling Woudwachten (2014) met de bezoekers van Villa Voortman (open huis voor mensen met dubbeldiagnose) in Gent. Eerder werkte ze samen met Silke Huysmans voor Manger de l’O (2013), met Mira Bryssinck voor Usotroop (2014) en met Anjana Dierckx en Lukas Smolders voor Schaduwmensen (2013). In augustus 2016 won Dounia Mahammed met Salut copain de SABAM Jongtheaterschrijfprijs op het festival Theater aan Zee in Oostende. In 2017 werkt ze aan een nieuwe solo rond rituelen en ontmoeting, w a t e r w a s w a s s e r.
Toneelwerk:
w a t e r w a s w a s s e r (werktitel) (2017)
Salut Copain (2015)
-
Dounia Mahammed
Salut Copain
Salut Copain is een monoloog over de mogelijkheid en onmogelijkheid iets gezegd te krijgen. We zien een vrouw op zoek naar houvast. Ze wil ergens de vinger op leggen, maar het ontglipt haar telkens. Dat levert een vertwijfelde zoektocht op, waarbij ze voortdurend wordt afgeleid door haar eigen denken.
opvoergegevens: wpZimmer
-
Dounia Mahammed
Waterwaswasser
In w a t e r w a s w a s s e r geeft theatermaker Dounia Mahammed een inkijk in haar gedachtewereld vanuit het socratisch perspectief: 'I don't know'. De tekst voert langs levensvragen, dagelijkse beslommeringen, rijmpjes en absurde zijwegen en maakt ons zo pijnlijk én vrolijk bewust van de vloeibaarheid van het leven.
opvoergegevens: wpZimmer
-