Gewapend met een magische fluit wordt een prins er door de Koningin van de Nacht op uitgestuurd om haar dochter te bevrijden uit de handen van de wrede Sarastro. Maar tijdens zijn missie ontdekt de prins dat de wereld anders in elkaar zit dan hem was voorgespiegeld. Wat begon als een reddingsoperatie verandert in een muzikaal louteringsritueel van jonge mensen die zich klaarmaken om het stokje over te nemen van de oude garde. Die Zauberflöte is een opera met veel lagen: komisch en diepzinnig, humanistisch en feeëriek, complex en toegankelijk.
Emanuel Schikaneder (1751-1812) was naast schrijver, acteur en regisseur ook theaterdirecteur, en net als Mozart vrijmetselaar. Vanaf 1773 trok Schikaneder met diverse theatergezelschappen langs vele theaters in Zuid-Duitsland en Oostenrijk. Mozart en Schikaneder ontmoetten elkaar in 1780, toen Schikaneder met zijn eigen gezelschap in Salzburg verbleef. In 1789 kreeg Schikaneder de leiding over het Theater auf der Wieden in Wenen, waar Mozart regelmatig te gast was. Omdat sprookjesopera’s in die tijd ontzettend populair waren, legde hij Mozart begin 1791 het libretto van Die Zauberflöte voor. De opera ging in 1791 in zijn ‘eigen’ Theater auf der Wieden in wereldpremière en het werd een groot succes. Vele heropvoeringen volgden, en in een van de opvoeringen onder zijn eigen regie vertolkte hij zelf de rol van Papageno. In 1798 schreef hij samen met componist Peter von Winter zelf een vervolg op zijn Die Zauberflöte, getiteld Das Labyrinth oder Der Kampf mit den Elementen. Het succes van deze sequel bleef echter ver achter bij dat van Die Zauberflöte zelf.
In de opera werkt Luc Joosten sinds 1993 als vrije productiedramaturg o.a. voor de Vlaamse Opera (Antwerpen/Gent), De Munt (Brussel), KlangBogen / Theater an der Wien en Neue Oper Wien. Zijn werk als dramaturg bracht hem ook naar De Nationale Opera en de operahuizen van Essen, Leipzig, Göteborg, Kopenhagen, Hamburg en ENO London.